Cachingplugins voor WordPress

  • door
Speed-boat

[et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”]

Cachingplugins om je WordPress site sneller te maken.

In opvolging van het eerdere bericht hier, leek het me de moeite waard om wat recente ervaringen te delen met cachingplugins.

Mijn lijstje was altijd, in willekeurige volgorde:

WP Supercache was terrein bij mij aan het winnen vanwege de eenvoud van de configuratie en de mogelijkheid van verschillende caching opties (via mod_rewrite, of via php).

Comet cache gebruikte ik (en nog steeds) veel op nginx servers, omdat geen .htaccess aanpassingen nodig zijn om deze plugin te laten werken. Dus in sommige gevallen is deze heel handig.

Maar na een site gebouwd te hebben op een server die wat achterbleef qua snelheid ben ik alles uit de kast gaan halen om de site zo snel mogelijk te maken.

Aanvullende stappen voor verbetering van de snelheid

De eerste stap was om de jch optimize plugin te installeren. De snelheidswinst die deze plugin verzorgt komt doordat deze losse css bestanden en javascript bestanden combineert tot één bestand, waardoor niet allemaal aparte bestanden van de server opgehaald hoeven te worden. Dat scheelt verzoeken van de browser aan de server, en dat scheelt dus tijd. Vervolgens kunnen die bestanden ook worden geminificeerd.

De tweede stap was het installeren van een lazy load plugin, waardoor afbeeldingen die in eerste instantie buiten beeld zijn pas worden geladen wanneer ze door scrollen van de pagina in beeld komen. Dat scheelt het laden van een heleboel overbodige bites.

Dit alles leverde nog niet voldoende winst op, zo bleek na controle.

Op deze site had ik WP Supercache geïnstalleerd. En wat bleek? WP Supercache stuurt bestanden niet door middel van gzip naar de browser van de bezoeker. W3 Total cache doet dat wel. Snel W3 geïnstalleerd en geactiveerd, en WP supercache gedeactiveerd, en na opnieuw testen was de site bijna een hele seconde sneller dan bij caching met supercache!

Ik wil daarmee niet zeggen dat W3 veel beter is, want die kent ook nadelen, maar in ieder geval is een dergelijke winst op zijn minst opmerkelijk.

Hieronder de schermprints van de test met webpagetest.org:

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”nocaching image” src=”//www.netsitez.nl/wp-content/uploads/Nocaching.png” alt=”testresultaat zonder caching” title_text=”testresultaat zonder caching” show_in_lightbox=”on” use_border_color=”off” animation_style=”slide” animation_duration=”500ms” animation_intensity_slide=”10%” animation_direction=”left” _builder_version=”3.3.1″ /][et_pb_text background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”]

Dit is het testresultaat van de site, met alle cachingplugins uitgeschakeld.

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Cometcache” src=”//www.netsitez.nl/wp-content/uploads/Cometcache.png” alt=”caching met Cometcache” title_text=”caching met Cometcache” show_in_lightbox=”on” use_border_color=”off” animation_style=”slide” animation_duration=”500ms” animation_intensity_slide=”10%” animation_direction=”left” _builder_version=”3.3.1″ /][et_pb_text background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”]

Dit is het testresultaat van de site met Cometcache actief.

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”caching met w3cache” src=”//www.netsitez.nl/wp-content/uploads/w3cache.png” alt=”caching met w3cache” title_text=”caching met w3cache” show_in_lightbox=”on” use_border_color=”off” animation_style=”slide” animation_duration=”500ms” animation_intensity_slide=”10%” animation_direction=”left” _builder_version=”3.3.1″ /][et_pb_text use_border_color=”off” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.3.1″]

Hier het laatste testresultaat, met w3 cache actief.

Zoals te zien is, is ‘Compress transfer’ met w3 cache in plaat van een rode F nu een groene A. Stukken beter dus! Ook te zien is dat het met gzip versturen van de site bestanden naar de browser resulteert in een veel sneller ladende site. Vooral de “First byte’ tijd is er één die Google meeweegt in de ranking van een site, en die is nu stukken lager.

Nu blijft ‘Cache static content’ alleen nog als een punt over, dat is niet op te lossen met w3 cache. Als ik daar een plugin voor vind, dan zal ik hem toevoegen aan dit bericht.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Tags: